středa 15. srpna 2012

Vysočina bude mít na konci roku nejvyšší zadlužení v historii


Aktuální vývoj rozpočtu Kraje Vysočina ukazuje, že kraj míří k nejvyššímu zadlužení ve své historii. Na katastrofální stav krajských financí a nekompetentní řízení kraje pod taktovkou ČSSD upozornil v sobotu v Ostravě na 6. ideové konferenci ODS na téma kraje bez dluhů Ota Benc, kandidát ODS na hejtmana Kraje Vysočina. 


„Sociální demokracie převzala v roce 2008 Kraj Vysočina s jediným úvěrem a aktivem hospodaření ve výši více než 1,5 miliardy Kč. Hned v prvním roce svého vládnutí dokázali skončit s mínusem přes 550 miliónů Kč a ukázali, že pod heslem „zdroje jsou“, dokážou utratit víc než vydělat.  Začali platit 3 uvolněné komunistické předsedy dvou výborů a jedné komise. Měli na to proplácet své předvolební sliby a na zdravotní poplatky celkem utratili 64.462 000,0 Kč, než pochopili, že to do nekonečna nejde a v roce 2010 proplácení poplatků zastavili,“ připomněl některé z excesů oranžového vedení kraje Ota Benc.
„ODS po volbách 2008 předala kraj, který tehdejší náš lídr a hejtman Miloš Vystrčil přirovnával k dobře zajetému mercedesu s plnou nádrží.  Dnešní mercedes je o něco starší, není havarovaný a jezdí poměrně dobře, ale v jeho nádrži bude pouze rezerva na dojetí a bez častého tankování nepojede.  Přejme si, aby netankoval pouze dluhy, ale díky dobrému řidiči jezdil svižně, ale především úsporně,“ uzavírá Ota Benc.
Premiér a předseda ODS Petr Nečas ve svém proslovu v Ostravě zdůraznil: „Do roku 2003 kraje pod pravicovým vedením vygenerovaly polštář přesahující 10 miliard korun, který v dalším období udržovaly. S nástupem ČSSD se tato rezerva razantně zmenšila. Socialisté doslova ze dne na den projedli léta vytvářenou rezervu. V krajích, kde vládne ČSSD s KSČM, vzrostlo zadlužení dokonce téměř na trojnásobek. Našim cílem je zastavit hrozící nástup dalších koalic sociálních demokratů a komunistů v krajích.“
„Navíc v rozporu se sliby sociální demokracie dostaly podstatně méně krajských peněz školy, sociální a kulturní zařízení.  Na čem naopak kraje na rozdíl od státu nešetří, jsou platy svých zaměstnanců. Za vlády ČSSD v krajích stouply výdaje na platy za tři roky celkem o 10 procent, jen v roce 2011 o tři procenta. Ve stejném roce u zaměstnanců státní správy klesl téměř o 10 procent. ČSSD se před čtyřmi lety snažila veřejnost přesvědčit, že krajské volby jsou referendem o vládě. Nejsou. Tehdy i dnes jen manipuluje veřejným míněním. Na chod vlády výsledky krajských voleb nemají žádný vliv, v těchto volbách jde o vystavení účtu krajským vládám,“ uzavírá Petr Nečas.
Šestá ideová konference ODS na téma kraje bez dluhů se konala v sobotu v Ostravě. Své vize pro podzimní krajské volby na nich představili jednotliví kandidáti Občanské demokratické strany na hejtmany. Ostravské konference se zúčastnilo na 120 členů ODS.

Žádné komentáře:

Okomentovat