úterý 25. září 2012

Na cestě regionem masových delikates



No uznejte, že dnešní program byl opravdu přehlídkou míst, kde se vyrábějí proslulé pochoutky z Vysočiny.
Poetické názvy jeden po druhém – Kostelec, Batelov, Třešť, Hodice, Telč, Krahulčí, Mrákotín, Mysletice, Kostelní Myslová a na závěr opět Telč. Minimálně  Kostelec, Hodice a Krahulčí jsou pojmy v oblasti zpracovatelského průmyslu. Podniky patří do holdingu Agrofert, jehož majitelem je kontroverzní obchodník, miliardář a dnes též i politik Andrej Babiš. Přístup místních občanů, alespoň těch, s kterými jsme mohli mluvit, je obojaký. Na jednu stranu jsou rádi, že jejich tradiční podniky fungují, i když ani zde se to neobešlo bez částečného propouštění. Na druhou stranu mají obavy možného definitivního konce masného průmyslu na Vysočině. Koncentrace podniků do jedněch rukou tomu může napovídat. Může však jít též o užitečné spojení výrobního a zpracovatelského potenciálu Vysočiny a to by bylo pro celý region jenom dobře.
V Telči jsem byl v sobotu na Svatováclavských slavnostech a dnes jsem znovu ocitnul v pozdním odpoledni na proslulém náměstí. Klid, lehce zamžené slunce a kolorit renesančních budov na mě zapůsobil více než slavnostní sobotní odpoledne. Myslím si, že  člověk spíše pochopí historickou hodnotu a magii místa, když má čas a náladu vnímat v klidu prostor kolem sebe.
Obešli jsme  celé náměstí a občas poklábosili s příjemně naladěnými lidmi,  to bylo moc fajn. Navíc mě pobavilo, že jsme se poprvé na jedné štaci potkali s volební kampaní ČSSD. Přišlo mi to docela úsměvné a taky jsme se osádkami dvou vozů ČSSD hezky pozdravili, papaláši už  byli naštěstí  pryč.
Večer v restauraci U Hraběnky probíhal v klidu a pohodě. Je zajímavé, kolik případných a důležitých připomínek můžeme slyšet, když posloucháme. Telčským příznivcům mnohokrát děkuji a těším se brzy na viděnou.
Mimochodem,  od kastelána místního zámku jsem se dozvěděl, že v polovině října začne na zámku natáčení filmu Angelika ve francouzské produkci. Jedná se skutečné o nové zpracování legendárního filmu ze šedesátých let. Doufám, že to může být další impuls pro rozvoj turistiky ve celém regionu.

Ota Benc

P.S.:
Českým překladem předchozí  vědecké verze přísloví je: „Stará láska nerezaví“

Dnešní vědecká verze: „Svůj vokální projev adaptuj podle preferencí majitele tebou konzumovaného pšenično - žitného pečiva“

Žádné komentáře:

Okomentovat