neděle 30. září 2012

Den seniorů v Jihlavě



V neděli 30.9. se v Jihlavě na náměstí, za nádherného slunečného počasí, konala  akce „Den seniorů“. Hlavními organizátory byl Kraj Vysočina a statutární město Jihlava. Součástí oslav byl kulturní program s vystoupením pěveckého dua Eva a Vašek, Evy Pilarové a mladé, nadějné akordeonistky Jany Blažkové. Přítomní senioři (odhadem jich mohlo být kolem tisícovky) určitě litovali náhle indispozice Naďi Urbánkové, které měla též vystupovat. Bezprostřední reakce po vystoupení „populárních“ Evy a Vaška byly různorodé. Toto kuriózní duo má určitě své fanoušky , ale nemálo seniorů se shánělo po řízné, autentické dechovce. Zpěv do hudebního podkladu v podání Evy a Vaška byl i pro seniory malý vodvaz.
Eva Pilarová, to je prostě jiná třída. Sice měla hudební podklad připravený, ale profesionální vystoupení a zpěv nacházelo u přítomných diváků velké pochopení a bylo oceněno bouřlivým potleskem.
Ještě k samotnému Svátku seniorů. Je to iniciativa, která má upozorňovat na potřebu dialogu a mezigeneračního pochopení mezi lidmi. Podle evropských dohod je za seniora považována každá osoba nad 55 let. Kraj Vysočina vystupuje se svým projektem „seniorské pasy“ a každá osoba starší 55 let  může takový pas získat. V rámci tohoto programu jsou poskytovány různé slevy v oblasti  kultury, sportovního vyžití a turistického ruchu. Jsem poměrně skeptický k těmto aktivitám a úplně mi nedochází jejich sociální význam. Myšlenka podpory mezigeneračního dialogu je mi však blízká a možná i tento program nakonec najde svoje opodstatnění a především adresně pomůže lidem, kteří to potřebují. Dost často to tak nebývá.
Velice svérázně vyjádřila svůj postoj paní Eva Pilarová, když jí na podiu pan Krčál (krajský radní pro sociální záležitosti) předával čestný seniorský pas. Odvětila mu, že tedy neví jestli má být polichocena nebo spíše naštvaná. Podle její reakce to vypadalo spíše na to druhé, seniorita zkrátka není otázkou věku.
 Inu, každé dělení lidí přináší nějaké problémy a obvykle  to vede k špatným koncům.

Ota Benc

P.S.

Českým překladem předchozí  vědecké verze přísloví je: „Hlavou zeď neprorazíš“

Dnešní vědecká verze: „Jedinec rodu Anser, jsa distančně atakován libovolným subjektem, bez výjimky uvědomí  okolí o své existenci  

Žádné komentáře:

Okomentovat