pondělí 1. října 2012

S Magdou po Havlíčkobrodsku



Dnes jsem putoval společně PhDr. Magdou Křivanovou, starostkou města Hlinska, která kandiduje na senátorku za volební obvod Chrudim – Havlíčkův Brod.
Začátek byl na brodském náměstí, kde jsme  společně oslovili jednoho sympatického pána, který s námi velmi vlídně pohovořil a poté nám sdělil, že volí levici, a že nám oběma fandí. Za malou chvilku jsme zažili zcela opačný průběh diskuze. Přistoupil k nám mladý muž a zcela otevřeně nám sdělil, co si to dovolujeme vůbec tady být a ukazovat  značku ODS. Měl však chuť a  náladu diskutovat a tak jsme asi 15 minut probírali různá česká i zahraničně politická témata. Nakonec jsme  rozcházeli s tím, že všechny politické strany jsou nanic a možná ta ODS nakonec bude nejmenší zlo a vypadalo to, že mladý muž se nakonec přikloní k nám.
Další zastávkou byla Přibyslav, moje rodné město a bydliště. Dovolil jsem si paní Magdu představit a ukázat ji tři malé obchůdky na náměstí – Květinku Ladky Havlíčkové, Vinotéku Aleše Valnera a prodejnu „zdravých“ potraviny Pavly Novákové. Všechny obchůdky se jí moc líbily a poté jsme šli pozdravit starostu města pana Jana Štefáčka. Bohužel nebyl přítomen a tak jsme  mu nechali na památku naše volební materiály a nafukovací balonek, určitě bude mít radost. O balónky byl mezi dětmi v Přibyslavi opravdu velký zájem a ani jsme nemohli všem vyhovět.
Zhruba kolem 16 hodiny jsme dorazili do Chotěboře a po malém občerstvení jsme se pustili do oslovování místních občanů, už v doprovodu Zdeňka Janovského, místostarosty města. Docela nám to šlo a lidé se s námi ochotně pouštěli do řeči, osobně to přičítám účasti sympatické a vtipné Magdy Křivanové. Od páté hodiny odpolední až do čtvrt na osm jsme seděli v salonku restaurace U Panských a přiznám se, že jsme dobře se bavili s místními členy a příznivci ODS a nebylo to jen o volbách.
V půl osmé večer jsme měli podobný program ve Ždírci nad Doubravou. Sešli jsme se v nové restauraci Džekyho salón, kterou provozuje pan Černý s rodinou. Najdete ho u silnice směrem  na Žďár nad Sázavou. Především zdůrazňuji, že restaurace má vlastní pivovar a vaří údajně skvělé pivo. Bohužel mohu říci pouze údajně, jsa řidič, nemohl jsem ho ochutnat.
Jak byla debata v Chotěboři veselá až bujará, tak ve Ždírci jsme probírali navýsost vážná témata – prezidenta Klause, církevní restituce, zemědělské restituce, školství, zdravotnictví a věřte,  nevěřte,  skoro do půl desáté jsme u toho vydrželi.
Byl to zajímavý den plný protichůdných zážitků. Děkuji Magdě za doprovod a těším se na další společnou „show“ v pondělí 8. října.


Ota Benc

P.S.

Českým překladem předchozí  vědecké verze přísloví je: „Potrefená husa se vždycky ozve“

Dnešní vědecká verze: „Jedinci neakceptujícímu konziliární informaci nelze facilitovat proces dosažení cílů jinými jedinci“

Žádné komentáře:

Okomentovat